Zoeken:

Doel van de Euribor Rente


Wat is Euribor? Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate. Euribor is het rente tarief waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen verstrekken in euro’s. Het is het marktarief op de geldmarkt waartegen banken elkaar geld uitlenen.Om 11:00 Central European Time elke werkdag wordt het Euribor rente tarief vastgesteld en doorgegeven aan alle deelnemende partijen en aan de pers. Het gaat hier om interbancaire termijndeposito’s met een vastgestelde looptijd t/m één jaar. Euribor rentetarieven zijn beschikbaar voor 15 looptijden, uiteenlopend van 1 week tot 12 maanden. Er is ook een overnight tarief dat een looptijd heeft van een dag. Dit wordt het Eonia rentetarief genoemd. Goed beschouwd is er geen sprake van een Euribor rente tarief: er zijn 15 Euribor rente tarieven met allemaal een verschillende looptijd. Zo kennen we de 1, 2 en 3 weeks Euribor en de 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 en 12 maands Euribor. Er bestaat ook nog een tarief met een looptijd van 1 dag, maar die wordt Eonia genoemd. De hoogte van de Euribor rente tarieven (en andere basisrente tarieven) hangt met name af van de economische omstandigheden zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie.

Wat is het doel van de Euribor rente?

De Euribor rente wordt in de financiële wereld gebruikt voor het vaststellen van de rente van verschillende soorten renteproducten zoals renteswaps, futures, spaarrekeningen maar ook hypotheken. Het Euribor rentetarief van één maand wordt vaak gebruikt als voor een hypotheek met een variabele rente. Banken gebruiken de Euribor rente om de eigen rentetarieven vast te stellen. Men neemt de Euribor rente als uitgangspunt van de variabele rente waarna er een opslag volgt van de bank. Hoeveel deze opslag is verschilt per bank.

Verwante berichten

Zonder opmerkingen

RSS van opmerkingen. TrackBack URI

Plaats een reactie

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze blog wordt aangedreven door WordPress  |  Termen van inhoud  |  Verantwoordelijkheid

FinancialRed.com | Hollands Kanaal